dinsdag 26 november 2013

Couscous met scampi (of grote garnalen) en koriander pesto

Couscous vind ik persoonlijk een waardige vervanger voor aardappelen of pasta.
Je kan het dus op verschillende manieren eten. Als een salade of met een stukje vlees. Couscous is ook enorm lekker in een ovenschotel met gehakt! Kortom probeer het eens met alles, je zal verstomd staan hoe lekker dit (soms vergeten) product is. 

Vandaag maakte ik een warme salade van couscous met paprika, venkel, courgette en wortel , grote garnalen en koriander pesto. 


Zorg dat je scampi's of grote garnalen gekuist zijn. D.w.z pellen en het darmkanaal verwijderen! Vaak kan je ze ook al gekuist kopen (veel gemakkelijker) maar kijk ze zeker nog eens na want deze worden vaak machinaal gekuist en soms kan er nog een darmkanaaltje inzitten. (En dat willen we zeker niet op ons bord!) 
Ik had een zak grote garnalen, zij waren gepeld maar het darmkanaal zat er nog in. Deze zijn ook al geblancheerd, moet niet maar dan hoef je ze niet zo lang te bakken :-) 

De scampi's worden á la minute gebakken in de wok (of een pan) in hete olie. 


Mijn groentjes snijd ik in kleine blokjes (of brunoise)
De rode en gele paprika houd ik apart, die gaat als laatste bij de couscous anders wordt hij overgaar :-)




Doe de groentjes een grote schotel en strooi er de couscous volledig over (ongeveer tot alle groenten wat bedekt zijn) 
Als vocht (voor de couscous) gebruik ik groenten bouillon die even heb laten koken met een eetlepeltje komijnpoeder en een kaneelstokje voor een iets krachtigere smaak. Het kaneelstokje geeft veel smaak af dus pas op! De bouillon doen we dan over de couscous en de groentjes (geleidelijk aan met een pollepel) dan meng je alles nog eens samen en dek je meteen de schotel af. Het vocht trekt in de couscous en het afdekken is de truc om de couscous luchtig te krijgen ;-) Als het vocht bijna weg is doe je paprika erbij en meng je alles nog eens. (terug afdekken, dan blijft het ook warm). Voor je ze serveert meng je er nog een eetlepel witte wijn azijn, een eetlepel sojasaus en een eetlepel sesamolie onder voor wat meer smaak. 



De pesto maken we zoals elke andere pesto maar we vervangen de basilicum door koriander. Pijnboompitten, teentje look, parmezaan, olie (olijf of arachide) en natuurlijk verse koriander. Blenden maar!! ;-) Het is zo gemakkelijk om je pesto zelf te maken en ooh zo veel lekkerder! En ook goedkoper ;-) 


De wok met olie heel heet laten worden en de scampi's mooi kleurig bakken ;-) 
Ik heb ze boven op de couscous gedresseerd maar je kan ze ook apart op een schoteltje met wat olie en een fijngesneden chilipeper serveren ;-) (ook lekker!) 


Serveer met een paar schijfjes citroen, versnipperde koriander en klaar om te serveren! (of om op te eten :-D) 
Dit gerechtje gaat ook perfect met gebakken kippenblokjes of rund reepjes. Misschien ook wel met een stukje witte vis... Hmm weer eentje om uit te proberen! 

Tegen morgen een post van mijn favoriete champagne: N. Potié! 

Tot morgen!
xoxo Rebecca  



Ps: vergeet niet te liken, volgen en te delen! ;-) (thanks!) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten